Leptyna

Leptyna jest hormonem peptydowym składającym się z 167 aminokwasów. Jest produkowana głównie przez adipocyty, czyli komórki tłuszczowe, a jej główną rolą jest regulacja bilansu energetycznego organizmu. Leptyna informuje o aktualnych zapasach tłuszczu w organizmie i sygnalizuje stan sytości. Jej stężenie we krwi rośnie proporcjonalnie do ilości tłuszczu w organizmie.

Leptyna przekracza barierę krew-mózg i wiąże się ze swoimi receptorami, zwłaszcza w podwzgórzu. W ten sposób informuje o nasyceniu oraz hamuje uczucie głodu, zmniejsza apetyt, a także zwiększa wydatkowanie energii. Hamuje wydzielanie neuropeptydu Y w podwzgórzu, przyczyniając się do obniżenia apetytu.

Niedobór leptyny lub nieprawidłowa reakcja organizmu na leptynę prowadzi do zaburzeń regulacji masy ciała. Zmniejszona wrażliwość na leptynę (oporność na leptynę) obserwowana jest m.in. w otyłości i wiąże się z przewlekłym uczuciem głodu. Z kolei całkowity brak leptyny, np. z powodu mutacji genetycznych, wywołuje skrajne objadanie się i otyłość.

Suplementacja leptyny jest obecnie badana jako potencjalna terapia otyłości u osób z niedoborem tego hormonu. Jednak ze względu na możliwość wywołania oporności, skuteczność i bezpieczeństwo takiego leczenia wymagają dalszych badań.

Poprzedni
Hashimoto
Następny
Oksytocyna
NAJNOWSZE PUBLIKACJE